På andra sidan solen

på

På andra sidan solen av Maria Ernestam, Månpocket, 2011

Den planerade resan till Venedig blev en resa till Skåne och lån av en villa på landet. Viola, maken Axel och deras två tonårsdöttrar försöker få tillvaron att gå ihop. Axel har efter en olycka fått skador som påverkar honom mer psykiskt än fysiskt även om han gör sitt bästa för att ha ont. Humöret går upp och ner och Viola känner att det är svårt att parera alla utfall, infall och anklagelser på ett vuxet sätt. Vid ett besök på det vårdhem där Axels mamma finns träffar Viola den gamla kvinnan Linnea och stor förståelse uppstår. Linnea ger Viola några noveller som hon skall läsa. Axel tror dock att Viola träffar läkaren på vårdhemmet. Vid ett tillfälle svarar hon i makens mobiltelefon och nu undrar hon om hon verkligen känner sin man…vad händer och vart är katten?

Jag tyckte boken var bra, men inget mer, novellerna som skildrar livsöden i Kina under andra världskriget var den stora behållningen. Män med behov av att kontrollera allt och alla för att kompensera sin egen oförmåga finns det mycket skrivet om, exempel De försvunna som jag nyss skrivet om. Ernstam skriver på ett trivsamt och beskrivande sätt och man vill ogärna lägga ifrån sig boken. Hade kanske velat ha lite mer av barnens perspektiv, särskilt då pappan i fyllan(det vara bara ett glas vin) kör hem.

3:a //  Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s