Odinsbarn

Odinsbarn 001

Odinsbarn av Siri Pettersen, B Wahlströms, 2015
650 sidor på 4 dagar!! Detta är första delen i serien Korpringarna, och vilken start. Jag är såld. Jag vet inte riktigt vad jag skall jämföra med, kanske är det Bröderna Lejonhjärta och Grottbjörnens folk i Sagan om ringen på Island. Utanförskap, maktkamper, rädslor, okunskap och gammalt skrock gör att denna bok kan läsas av alla, inte bara ungdomar i genren ”cross over”. Denna är bra, lika bra som Sagan om ringen. Nu är det Hirka som är ”ringen” och som måste återlämnas.
Hirka hittas en vinterdag och fast hon inte har svans kan inte Thorrald låta henne dö. Han skär sår runt ryggslutet på barnet och säger att hon blivit attackerad av en varg som slitit svansen av henne. Åren går och vid 15 års ålder skall hon, liksom alla andra barn, genomgå Riten. Thorrald tycker inte att det är någon bra idé och vill att de skall flytta före. Hirka som levt ett rikt liv och lärt sig mycket om naturen, örter och livet är modig, våghalsig och själv får nu veta sanningen om sin svanslöshet och hennes värld rasar. Hirka och Thorrald har aldrig varit för eller emot någon sida utan stått på sin egen sida och nu håller landet på att hamna i krig på grund av att någon släppt in de blinda. Skulden hamnar på Hirka.
Rime, sonson till en av de mäktiga tolv, har levt och lekt med Hirka sedan han var sex år, han har utmanats av henne och utmanat henne i lekar och upptåg och även han genomgick Riten för två år sedan. Där valde han ”fel” och är nu bara en skugga. Hirka söker upp Rime som lovar hjälpa henne under Riten, men allt går inte enligt plan. Urd lägger sig i då han inser vem Hirka är.
Jag sträckläste denna spännande bok och tycker att det är fantastisk befriande läsning. Visst finns kille-tjej delen med, men inte så det stör. Det är Hirka som har lead och hon gör som hon vill eller som magkänslan säger och visst blir det fel ibland. Miljöerna får mig att tänka på Island, varma källor och vulkanutbrott blandat med namn med fornnordisk klang. Personerna berskrivs fantastiskt bra med lukter, synintryck och känslor. Bra jobbar Siri Pettersen, när kommer nästa del?
5:a- fullpott får denna befriande fantasybok. En värdig efterträdare till Tolkien!
// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s