Tony & Susan

tony-och-susan_pocket

Tony & Susan av Austin Wright, Bonnierpocket, 2012
Utgavs för första gången 1993 och kommer nu för första gången på svenska. Susan hör av sin exmake Edward, 25 år efter skilsmässan, och vill att hon skall läsa en bok som han skrivit: Nattdjur. Varför nu, undrar Susan och drar sig länge för att läsa manuskriptet. Men så börjar hon läsa och parallellt med Edwards bok följer vi Susans tankar på sitt liv och de val hon gjort. Nattdjur fängslar henne mer än hon anat och det känns som om hon till och med beundrar Edward, han verkar ha mognat på 25 år. Givetvis har hon det också på sitt sätt.
Nattdjur är en otäck historia och man vet till slut inte vem som är vän eller fiende.
Boken då? Ja, jag blir inte riktigt klok på denna som helhet. Den lämnar mycket till läsaren och detta är dubbeltydigt. Susan är ju också en läsare i boken och jag likaså. Trots detta är mina analyser inte alls som Susans utan jag blir lite besviken på Susan, liksom hon blir på Tony. Wright skapar en spänningsroman som faller platt mot slutet, vilket är lite synd.
Det blir en 2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s