Det borde finnas regler

Det borde finnas regler 001

Det borde finnas regler av Lina Arvidsson, Gilla förlag, 2012

Mia bor i en alldeles för lite ort och går i åttan. Skall börja nian till hösten. Det är Mia som är berättaren och den man kan följa i tankarna lite granna. Bästisen Mirjam och bästisen Karl är två diametralt olika personer men tillsammans fungerar de alla tre. Vardagen består av skola och kärlekssökande. Mia vill hångla med någon och Mirjam har en ”hang up” på en frånskild tvåbarnspappa på 40-år. Här får man, tyvärr, inte ta del av Mirjams tankar på varför hon gör detta men det framgår tydligt att hon blir uppvaktad och bekräftad och sedd. Mia tycker att han (gubben) är en pedofil som har sex med en fjortonåring, viket faktiskt är förbjudet…hon och Karl bestämmer sig för att göra något åt saken. Själv är hon kär i Vlad som hoppat av gymnasiet.

Att gå på fest med äldre medför att man måste dricka sprit och Mias pappa var/är alkoholist och här var det lite svag reaktion från mamman: ” tänk på dina gener”…och sen inte just något mer.

Precis som Bredow många gånger beskriver ung ( lite för ung) kärlek kan jag inte låta bli att reflektera lite. Är detta vanligt bland tjejer i åttan att tänka så mycket på sex och faktiskt vara så sexuellt aktiv? Att man tar sprit ut föräldrarnas barskåp är nog inget nytt och att man är kär i killarna i året över är kanske mer sunt. Och de regler som faktiskt finns bör ju följas av de vuxna, framför allt.

Språket är ”ungdomligt” men blir lite för jobbigt att läsa i längden, typ, och hela upplevelsen är som att läsa Mias dagbok.

3:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s