Synvilla

Synvilla 001

Synvilla av Karina Berg Johansson, Rabén&Sjögren, 2010
”En överjävlig resa till helvetet” är Samuels ord om skolresan till Gotland. De skall strax gå ut nian och detta är det sista klassen gör och det sista Samuel skall göra…det blir ingen resa tillbaka. Med på resan, utöver klassen, är lärarna Kattis och Peter samt föräldrarna Ika och Fredrik ( Emelis mamma och Nicholas pappa).
Samuel har levt med sin mamma, som verkar haft många problem och som dog när han var 11 år, lever nu med sin farmor, som inte fattar nått…(tycker han)
Det är genomgående bra beskrivningar av deltagarna, sedda ur Samuels och Ikas perspektiv. Samuel som alltid går klädd i svart lång rock och kängor och Emelis mamma som vill komma närmare sin dotter. Samuel är mästare på att se men inte synas och han är förälskad i Emelie. Han ser vad den elake ögontjänaren gör, han ser vad lärarna inte ser, han ser det fina i Emelie och försöker ta reda på fakta innan han dömer till skillnad från många andra. En man smyger runt deras stugor, saker försvinner och kanoten är trasig…men är det verkligen den gamle mannen? Ika ser också vad lärarna struntar i att se, lärarna till och med förstärker vissa fördomar och för dem vidare utan källkritik. Många synvillor uppstår.
Nu är det nära, bara en dag till behöver han stå ut, men var är kniven…? Och vart gick Emeli och Lukas och Ika och fan ta Nicholas som störde hans kontroll.
Mycket bra bok som griper tag i en från början.
Klar 4:a
/ Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s