Ny finsk grammatik

Ny finsk grammatik 001

Ny finsk grammatik av Diego Marani, Karneval förlag, 2012

Hade inte min pappa tipsat mig om denna bok så skulle den blivit oläst av mig, varken framsida eller titel hade lockat mig till läsning. Men nu läste jag denna bok och den var bra, sorglig, underfundig och kärleksfull. Fast kanske inte kärleksfull på ett romantiskt sätt utan mera på ett älskvärt sätt. Det är läkaren Petri Friari som återger Sampo Karjalainens berättelse och försöker så kärleksfullt det går återge Sampos egen text med en gnutta ny finsk grammatik för att lättare nå ut med historien.

Sampo vaknar upp på ett fartygssjukhus i Trieste 1943. Läkaren Friari övertygas om att han är finne och tillika hans landsman och skickar således Sampo till Helsingfors då han återhämtat sig för resan. Inget blir liksom vad någon tänkt och Friari sänder så denna man till döden utan att veta om det.

En mycket trevlig läsning som säkert skulle lockat fler läsare med en annan titel, kanske: Död man får ett namn.

Klar 4:a

/ Maria E

 

Ett svar till “Ny finsk grammatik

  1. Ping: De dunkla butikernas gata | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s