Jellicoe road

Jellicoe road av Melina Marchetta, X publishing, 2012

Taylor Markham går sista året på Jellico internatskola och utses till en av elevhemmens ledare. Som ledare för elevhemmen ansvarar man tillsammans över att reglerna och gränsdragningar efterföljs och kan utfärda straff. Internatskolan, kadettskolan och Jellisarna( de som bor i Jellicoe men som inte bor på internatskolan) gör upp reglerna tillsammans. Vem får gå vart och överträdelser kan leda till krig. Taylor är inte så himla intresserad men hon gör det ändå och märker att Kadetternas ledare, Griggs, är någon hon träffat förr och Rafaela har ett förflutet med Jellisarnas ledare. Hur skall förhandlingarna sluta?

Plötsligt en dag och utan förvarning försvinner Hannah, den person som Taylor bor hos och som är hennes förmyndare sedan den drogmissbrukande mamman lämnat henne på en affär i Jellicoe för 10 år sedan. Cirklar rubbas och Hannahs manuskript ligger i oordning men vilka är ungdomarna som hon skriver om? Finns de? Pusslet mellan nu och då läggs samman bit för bit och sakta men säkert kommer Taylor till insikt om hur allt hänger ihop. Men först måste hon hitta sin mamma…för visst är det hennes kärlek hon känner och minns?

Boken är fantastisk och genomtänkt och den hänger ihop på ett bra sätt. Gamla gränser som dragits på lek, för 20 år sedan, har blivit allvar utan att någon märkt det men en otäck olycka förenar gängen och man kan till och med förhandla om att dela på inkomster man kan göra gemensamt.  Griggs blir Taylors trygga famn då hon besöker sin barndoms stad och försöker minnas för allas minnen är inte goda.

Rekommenderas från 15 år

Klar 4:a / Maria E

Ett svar till “Jellicoe road

  1. Ping: Vi missade ju 100! | XBLOGGEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s