Eldmärkt

Eldmärkt av Joanne Harris, Rabén&Sjögren, 2008

Det har gått femhundra år sedan Ragnarök och med den har alla gudar, alla troll och all magi försvunnit, tror man.

Maddy som är 14 år vet att det inte är så. Hon betraktas av sin familj som det ”svarta fåret” och av byborna i övrigt som udda och konstig. Själv söker hon sig gärna upp på Rödmärrakullen där hon träffar en främling som berättar fantastiska sagor och lär henne trolla för visst är det så; magin lever.

Maddy lever för dessa träffar och som läsare förstår man efter ett tag att det är Oden hon pratar med, allfadern. Han visar henne ner till undre världen för att göra honom en tjänst, hämta en sak.

Maddy träffar där på Loke som tidigare varit blodsbroder(eller fosterbror till Oden) men som av de allra flesta ansågs som en lögnare, bedragare och lurendrejare. Trots detta får de dras med varandra under en lång tid och Maddy frågar: då var väl asarna gudar?

Loke svarar: Gudar! Låt dig inte imporneras av det, Vem som helst kan bli gud, bara man har tillräckligt många anhängare…Gud är bara ett ord, ord som folk använder för sådant de inte förstår.

Maddys uppgift var att hämta Mimer till Oden men det blir inte som tänkt då Mimer själv har egna planer och ett världskrig är i antågande.

Jag tycker nog att boken var lite jobbig att komma in i men den lockade mig att söka lite extra fakta om nordisk mytologi och boken är de sagorna trogen i mångt och mycket. Den påminner lite om undre världen i boken Tunnlar och jag får många associationer.  Man får möta många gudar, vaner och asar samt människorna i byn som inte är så toleranta.  Den jämnåriga pojken Adam verkar inte fylla någon roll i denna bok vilket han skulle kunna ha gjort.

Boken snäppte upp sig mot slutet och jag ger den en 3:a  / Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s