The way of the sword

The way of the sword  Av Chris Bradford, Puffinbook, 2009.

Detta är andra delen i serien ”Young Samurai” och denna gång har jag läst den på engelska. Platsen är Japan. Året är 1612. Pojken heter Jack Fletcher och han slåss för sitt liv. Loggboken som Jack har är fortfarande bytet som Dragon Eye vill stjäla och den ende som kan hindra honom är Jack.

Jack och hans vänner Akiko och Yamato går i samurajskola och träningen är ensidig och hård. Många gånger tycker Jack att han kan det och vill fortsätta men tränarna visar raskt på motsatsen. De blir i stället uttagna till ”The cirkle of three” en utmaning utöver allt annat och den håller på att kosta Jack livet. Kazuki och hans gäng gör också livet surt för Jack- the gaijin.

Någon motarbetar Jack och anmäler honom till en duell utan hans vetskap och även detta håller på att bli hans död. Tre gånger lurar han döden i denna bok och det var skönt att läsa den på engelska.

Denna bok handlar inte så mycket om själva träningen i dojon och alla senseis som har olika delar av lärandet utan mera om Jack och hans vänner och livet runt dojon, mod, vänskap och heder. Många ord på japanska gör att stämningen lätt finner sig och att man lätt kan känna Jack frustration av att inte passa in, hur han än gör. Det är en dramatisk historia där mycket arbete lagts ner på information om seder, stridsteknik, vapen och sätt att tänka. Kartan i början och ordlistan i slutet är till stor hjälp.

Rekommenderas från 13 å

Klar 3:a / Maria E

”Krigarens svärd”  – är den svenska titeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s