Flickornas historia

Flickornas historia – Från igelkottsflickan på stenåldern till Julia i vår tid av Kristina Lindström och Anna-Clara Tidholm, Alfabeta, 1997

17 st flickor berättar kort om en liten del av deras historia, deras liv. Det är alla unga flickor i 10-14 årsåldern, men av olika rang. Fattig, rik, flykting, drottning, same, utvandrare och det är lite roligt då man kan känna igen sig ur böcker jag själv tidigare läst om olika historiska händelser. Men då ofta, som författaren själv säger, vinklat ur ett manligt perspektiv.

Hade det varit mer jämställt om makten hade fördelats på kvinnor i stället för män? Hade vi krigat lika mycket eller hade vi löst konflikter på annat sätt? Skulle vi kvinnor kunna enas och ta makten från/över männen och skriva om framtiden till kvinnornas fördel? Varför nöjer vi oss med att ha det som det är. Skulle det inte bli bättre om kvinnorna dominerade i världspolitiken eller skulle vi bete oss som männen och fortsätter att härja? Inte vet jag…

Boken är bra och lättläst och skulle vara en bra högläsning i klassen för att introducera en ny tid i historien. Jag tror inte att barnen i år 3 eller 4 reflekterar att det är en flicka det handlar om. De kommer att tycka att det var spännande och intressant.

Och vad är 30 generationer…inte så lång tid, för vad vet vi om vår egen morfars mormor eller farfars farmor?

4:a / Maria E

Ett svar till “Flickornas historia

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s