Varulv och andra monster

Varulv möter drake, 2010, Sjöodjur och andra delikatesser, 2009, Troll i sikte, 2010 av Matthew Morgan, David Sinden och Guy Macdonald, Rabén&Sjögren,

 Tre böcker om Varulven Ulf, som liten och övergiven hamnat på Farraway Hall som är ett räddningscenter för sällsynta och utrotningshotade varelser av allaslag. På Farraway Hall jobbar veterinären Dr Fielding och till sin hjälp har hon jätten Orson, Ulf och älvan men även stentrollet Druce finns där till hands. Alla jobbar för KSFGD, Kungliga Sällskapet för Förhindrandet av Grymhet mot Djur.

 I den första boken får vi möte alla och bekanta oss med räddningscentret vilket ibland kan te sig lite långrandigt, det är många djur som presenteras. Vad sägs om: Troll, fågel Fenixar, Fågel Rock, giftoxe, krokoder, vårthörning, spingo, grip och vampyruggla. Vi fortsätter: åsklärkor, gnistfinkar, klippätare, hydra, rakbladskäft, brandborre, pansarbening, skräckla och piraff. Nu avbryter jag här. Nämnda djur/varelser beskrivs dessutom i rundvandringen och det tyder på ganska god fantasi i alla fall.

Själva storyn är en eldsprutande drakunge som skjuts ner för att locka drakmamman till marken för att tillfångatas och användas i slagsmål mot andra farliga djur till en dör.

Detta måste förhindras och det är nu Ulfs varulvstalanger kommer till pass.

 I den andra boken vill man komma åt giftet från ett sjöodjur. Professor Farraway, grundaren av KSFGD, visste hur man gjorde och har visat Ulf på en bok med hans anteckningar. Professorn är död sedan länge och det är hans son baron Marackai som vill ta tillbaka ”sitt” ställe. Marackai gjordes arvlös då det visade sig att han var en djurplågare av stora och grymma mått. Det bevisar han i böckerna att han är.

 I den tredje boken röker man troll ut ur deras grottor för att jaga och skjuta dem. Detta är inte heller tillåtet och måste stoppas. Självklart är det den grymme Marackai som ligger bakom detta.

 Böckerna är ganska lätta att läsa då meningarna är korta och bilderna som finns i boken är illustrativa och detaljrika. Lite enkla storys, goda mot onda, men OK.

Rekommenderas från 9 år. 2:a på första boken, 3:or på de två andra. / Maria E

 Fjärde boken heter: Djungelvampyren, 2010, Femte boken heter: Uppdrag: Zombie, 2010, Sjätte boken heter: Vilddjur till salu, 2012

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s