Janis den magnifika och Så värt

Janis den magnifika av Johanna Nilsson, Pocketförlaget, 2010

Janis och Emelie hade planerat allt, allt från nutid tills de var gamla och skrynkliga med hängbröst. Men det blir inte så, Emelie sviker alla löften och planer och kör sitt eget race. Janis är arg och ledsen och förstår inte. Många gånger lägger hon skulden på sig själv; varför såg hon inte, varför märkte hon inget? Vi får följa Janis under hennes sorgearbete och det är med blandade känslor man som läsare får ta del av hennes färd mott norrskenet. Det är en otäck bok om att vara ung och mobbad, utstött och utan stöd. Janis har tur, hon har en storebror…En bok med ett bra språk, trovärdiga miljöer och den skulle kunna fungera som läsebok på gymnasiet.

Stark 3:a / Maria

Så värt av Martin Jern, Pocketförlaget, 2010

Aron går i nian och är kär i Nora, alla kompisarna vet det, men Nora är ouppnåelig i Arons värld. För att komma närmare henne blir han liksom ihop med Klara bara för att hon visar intresse för honom. Klaras kille blir irriterad och många bråk uppstår och det blir komplicerat då Nora börjar visa intresse. Det är Aron som berättar allt och det är i hans tankar vi är då vi läser om hans liv.

Fester med fylla och sex avlöser varandra och ungdomarna tullar sprit av föräldrar och handlar tabletter och öl hos lokale langaren, Hagman. Oskyddad sex och dagen-efter-piller blandas med cigaretter och spyor men också med mjuka ,känsliga tankar. Jern har ett ungdomligt språk som flyter på bra men gud vad jobbigt det måste vara att vara 14-15 år. Måste man vara så jävla ”vuxen” och knulla, röka och supa?  Jag tycker att det får lite för stor del av boken…

3:a / Maria

Båda dessa böcker ingår i IRL -serien med utvald läsning för dig som älskar upplevelser, utmaningar och starka känslor- IN REAL-LIFE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s