För bra för att dö

För bra för att dö av Christina Wahldén, Rabén&Sjögren pocket, 2009

Stella har under många år fått höra hur ful, fet och dum hon är så nu tror hon själv på det alla säger. Skolan är ett helvete och inget blev bättre när hon började gymnasiet. Misshandel, fysisk som psykisk, sker ofta och stölder. En vikarie uppmärksamar allt men är bara där en vecka och Stella säger att -det var just inget. Bibliotekarien tar också ställning för Stella men det rinner också ut i sanden. Alva och hennes gäng har inga gränser- särskilt Alva. Dö är nog det enda som hjälper, tänker Stella. På en intenetsajt hittar hon en annan person som också vill dö och tillsammans går de till spåret där nattåget skall passera.

Under färden till spåret börjar dessa två att prata om sig själva och sin situation och till slut tycker Stella att han är för bra för att dö och vill avbryta självmordsförsöken då de står på spåret…men inte han.

Till slut inser Stellas mamma vad som håller på att ske och tar dem bägge under sitt beskydd och söker hjälp. För dem alla tre. Brott är brott även om de sker på skolan. Och varför har hon, som mamma, inte sett tecknen innan. Skulden är stor.

Detta kan vara en bok att läsa i högstadiet/gymnasiet där många gånger kroppsfixering skapar ätstörningar åt båda hållen. Maten tröstar Stella samtidigt som hon får ångest över sitt utseende. Längst bak finns adresser till alla möjliga sidor som man kan fortsätta söka svar på.

3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s