Martin Widmark x 2

     

Här har Widmark skrivit fantasy som faktiskt är riktigt bra. Målgruppen är nog från 10-12 år. Det finns delar man utan problem skulle kunna ta bort utan att storyn ändras men, men. Av de två första delarna är tvåan bäst.

Den dansande djävulen av Martin Widmark, Bonnier Carlsen, 2011

Detta är första delen i en trilogi där de andra delarna heter Fyrtornet i Son-Li och Polyhymnias guld. I den första delen får vi följa den 13-årige Tyko Flores kamp i gruvan långt under jord. Hur han får uppdraget att leta stenar i Westins schakt. Det förmannen inte vet är att Tyko bryter igenom raset och hittar en annan värld. Han har i smyg, en natt tillsammans med Julius, presenterats för den dansande djävulen via ett kikhål i en vägg och tycker att allt är horribelt. Alla verkar rädda för djävulen och djävulen själv verkar psykotisk. Till slut överlistar de förmannen…

Denna bok känns mer ungdomsinriktad än Kabinettets hemlighet. Det är fina illustrationer i boken men dessa kan man helt klara sig utan då fantasin målar bättre.      Svag 3:a / Maria E

Fyrtornet i Son-Li av Martin Widmark, Bonnier Carlsen, 2011

Detta är andra delen om Tyko Flores äventyr och den tar vid där första boken slutar. Tyko och Julius har precis stängt luckan bakom sig och befinner sig i en bubbla av glas. Hur de skall komma ut ur den är något att fundera över men Tykos tankar är någon helt annanstans.

I denna del får man reda på varför Tyko är nere i gruvan och Waldemars roll. Tyko och Julius får tillsammans träffa ett gäng gycklare som de redan träffat fast i andra gestalter och med dem övar de upp trix och konster för att kunna uppträda utan att väcka uppmärksamhet.

Den dansande djävulen är en mycket sjuk man och folket lever i skräck. Nu måste de ut på havet. Och är förresten; är världen rund?

Lite av en transportsträcka som ändå klarar ut vissa delar. Illustrationerna är fina men helt onödiga. Lättläst och passar bra från 10 år.      3:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s