Syskon mot sin vilja

Syskon mot sin vilja av Ritta Jacobsson, B Wahlströms, 2011

Alexis 14 och storasyster Antonia 16  tvingas flytta från lägenheten då mamman efter skilsmässan säljer den. Pappan har lärt känna Kim som också genomgått en skilsmässa och flyttar in i hennes stora nya ( fast gamla) hus på landet. Bara för ett tag… Kim har tre barn, Tea 13, Tobias 7 och Sessan 4, hur skall detta gå? Ingen av barnen har tidigare träffats och nu börjar de ett nytt liv tillsammans på en helt ny plats. Visserligen inte mer än 1,5 timmes buss/tunnelbane/pendeltåg från sitt förra liv men ändå ljusår.

Tea och Alexis börjar i samma klass (7-8:an) i den lilla skolan och det är inte enkelt. Alexis försöker vara snäll och smart och Tea försöker vara tuff och retsam, till och med elak. I klassen går Sanna som Alexis gärna vill vara med och skall hjälpa henne med en spelning på skolan och de träffas ofta för att öva. Många onda ögon riktas mot dem…Tea för ett krig hemma och på skolan och har svårt att hitta rätt dessutom är hon nog kär i Alexis, hemska tanke.

Jacobsson, som även skrivit böckerna om Afrodite, har här en helt annan ton. Alexis språk och tankar flyter på och han känns trovärdig. Både de blandade känslorna då hans gamla vänner liksom räknar bort honom innan han ens flyttat, och de känslor han ställs inför att få nya syskon, eller är de hans egentligen och hur mycket skall man bry sig? Jacobsson håller medvetet föräldrarna i kulissen då det är de fem barnen som allt handlar om.  Pappan kommer med nybakade bullar och mamma suckar vid frukostbordet bakom tidningen…

Läsvärd och bra bok, Stark 3:a, rekommenderas från 12 år.

/ Maria E

Under bokmässan berättade Riita Jacobsson och Mårten Sandén om sina senaste böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s