Ankomsten

Ankomsten av Shaun Tan, Kabusa böcker, 2011

Skall man säga att man läst denna bok eller bara tittat på bilderna… Det senare antar jag, då det bara finns bilder i boken. Men vilka bilder, inte undra på att Tan fått fina priser. Boken är helt enastående då den kan läsas på allas språk. När mannen i familjen ger sig av för att hitta ett bättre liv för sin familj förstår man precis varför, för över landet/staden styr den svarta draken… I det nya landet, efter mannens ankomst,  finns många svårigheter i att både förstå och göra sig förstådd men många vill hjälpa. Mannen träffar också andra som flytt till det nya landet och vi får ta del av deras berättelser. Efter en tid får han jobb på en fabrik. Det går en lång tid av arbete och ensamhet men mannen lyckas skicka hem pengar så att familjen skall kunna komma till honom.

Det är en stillsam och smärtsam berättelse fylld med frustration över att inget ha men också över att inte förstå eller kunna göra sig förstådd men det är samtidigt en positiv saga över att det alltid kan bli bättre… För kärlekens skull.

Stark 4:a snudd på 5 för att man inte behöver läsa ord, men man kan missa mycket genom att bara snabbtitta och det skall man inte, långtitta är det som gäller.

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s