Minnet av en smutsig ängel

Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell, Leopard förlag, 2011

Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet med början i ett fattigt och av oår drabbat  Sverige. Hanna som är 16 år nästan tvingas ner till kusten av sin mor för att kunna bo hos sin moster och kanske få jobb. Dessvärre hittas inte mostern och efter en tid som piga blir hon rekommenderad att ta jobb som kocka på fartyget Lovisa. Destination Australien. På fartyget träffar Hanna på Lundmark och de gifter sig i Algér. Kort därefter dör Lundmark i febern och begravs till sjöss på 1935 meters djup. Som änka fattar Hanna beslutet att inte fortsätta resa utan går i land i östafrikanska portugisen.  Ett missfall gör Hanna sängliggande länge men efter hon återhämtat sig visar det sig att det hotell hon bor på egentligen är en bordell. Bordellägaren friar till Hanna som i brist på annat säger ja. Kort därefter dör även denna man och Hanna är änka igen och ägare till bordellen och mycket rik… ja, vad skall hon göra…

Jag tycker att detta är en av Mankells bättre böcker och jag har läst ganska många. Han beskriver Hannas frustration över att vara vit i en portugisisk koloni i Afrika på ett övertygande sätt. Orättvisorna kryper under skinnet på Hanna utan att hon kan göra något år situationen, hon känner sig bara smutsig. Rädslan hos de vita som gör allt för att hålla fast vid makten känns genom hela boken. Jag blir väldigt nyfiken på vad som hände henne sedan och om hon träffade Moses fler gånger…      

Jag ger boken en 4:a  / Maria E

Här nedan signerar Henning Mankell min bok på Bokmässan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s