Skräp

  Skräp av Mattias Hagberg, Månpocket, 2009

Under ett år noterar Hagberg avfallet i sin egen familj och följer dess väg, vissa sopor ända till Ghana. En allt igenom ganska tråkig bok men med ett viktigt budskap. Sluta konsumera! Det bästa citatet i boken kommer från Mia Jameson, platschef på Sakab utanför Kumla, Sveriges största anläggning för miljöfarligt avfall. ”Tänk dig en hund som är magsjuk. Hur botar man den hunden på bästa sätt? Genom att ta hand om avföringen eller genom att undersöka vad den stoppar i sig?” Genom att tänka på avfallet innan vi handlar kan man bidra till en bättre värld.

En annan kille i boken, Folke Günther, rekommenderar ruralisering, motsatsen till urbanisering. Varje gång man skall ersätta ett gammalt hus mot nytt gör man det på landet, inte där det stod tidigare, i stan. Visst låter det enkelt. Som sagt en tråkig men viktig bok om vikten av att försöka leva kretslopp.

Själv källsorterar jag mycket och kör bil som går på biogas och försöker att inte slänga det som är helt och rent utan skänker vidare, till släkt, vänner eller återvinning. Alla borde göra studiebesök vid avfallsanläggningar och reningsverk det är superfina upplevelser.

2:a för den torra texten men 4:a för det viktiga innehållet.

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s