Under lysande måne

Under lysande måne av Lian Hearn, Månpocket, 2007

Tredje boken i ”Sagan om klanen Otori” som i original gavs ut av Bonnier Carlsen 2004. Takeo och Kaede har gift sig men inte många tycker att det är bra. Vintern har de tillbringat tillsammans i templet i Terayama.
Otoriklanen godkänner inte Takeo som ledare. Herr Fujiwara som ansågs trolovad med Kaede är rasande. Både Kaede och Takeo är arvtagare till stora provinser och de förbereder sig för strid. Tillsammans beger de sig till Kaedes  Maruyama och med hjälp av de ”utstötta” tar de sig fram ganska oskadda. Många ifrågasätter Takeos tro då han tar hjälp av både utstötta och bönder i sina slag. Arai hotar i norr och att inta Hagi och återta Otoris fäste blir nästa steg. Fyra slag att vinna, ett att förlora, säger profetian innan, innan det blir fred…

Kaede kämpar sitt eget krig med att vara gift och inte får göra som männen. Hon får dock höra att hennes småsystrar har ersatt henne hos Herr Fujiwara och beslutar sig för att hämta hem dem. Hur svårt kan det vara…svårt visar det sig.

Jag gillar sättet Hearn skriver men kan inte förstå att detta skall vara en ungdomsbok, för att huvudpersonerna är unga?, kanske var det bättre att ge ut den i Månpocket för att bredda läsekretsen. Lian Hearn målar fantastiska scener och beskriver människorna på ett jättefint sätt.

Klar 3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s