Niceville

Niceville av Kathryn Stockett, Månpocket, 2011

USA, Jackson, Mississippi, början av 60-talet. Skeeter har återvänt till hemstaden efter studier på universitet och allt blir som det var innan hon for, bridgekvällar, tennis och välgörenhetsbaler. Bakom alla arrangemang står den svarta hemhjälpen, som nästa alla familjer har. Hon putsar matsilvret, tar hand om barnen, städar huset och lagar maten som familjen äter men får samtidigt inte använda toaletten inomhus för att hon kan sprida smitta.
Hon får gå på uthuset på bakgården eller i garaget.

Dubbelmoralen ligger som ett täcke över hela Jackson och det ser Skeeter.  Martin Luther King har en dröm och hela systemet håller på att ändras i Nordamerika och de vita i södern är rädda. Miss Skeeter har författardrömmar och en förläggare utmanar henne att skriva om något nytt eller något som ingen annan skrivit. Tillsammans med flera svarta hemhjälpar skriver hon/de om hemhjälpens liv hos den vita familjen.
Parallellt med detta får vi följa Aibileen och Minny och det liv de lever då de
inte jobbar hos de vita familjerna. Vi får följa Skeeter och hennes väninnor, och
de som inte är vänner, föräldrarnas kamp med plantagen och saknaden av förra
hemhjälpen Constance.

Jag tycker inte boken visar några nya sidor av de svartas förtryck i USA-södern, inte heller de vitas syn på det hela systemet, där boken tydligt beskriver Hillys rädsla. Allt har varit skrivet förr. Trots detta är det en trevlig bok att läsa och jag fastnar mest för Minny som kanske tar sig ur helvetet hon har hemma. Lite för avsnoppat slut…jaha och se´n då??

3:a får boken trots allt

/ Maria E

Ps. Precis som med Anderas Carlsson och boken Dandy anklagas nu Stockett av att ha stulit hela storyn av Abilene Cooper som tycker att det är hennes liv hon beskrivit. Vi får väl se hur det går med det när svart står mot vitt, bokstavligt och bildligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s