På kudde av gräs

På kudde av gräs av Lian Hearn, Månpocket, 2005

Detta är andra delen i Sagan om klanen Otori.

Denna del tar vid där den förra slutade och Kaede vaknar upp ur den sömn som Takeo försatt henne i. Olycklig och havande bestämmer hon sig för att resa hem till sin far och systrar. Hemma är allt sig olikt, oväder och krig har gjort hennes pappa svag både fysiskt och psykiskt och allt har förfallit, inte ens ta sitt liv mäktade han med. Kaede ber sin far undervisa henne som en son och kommer i kontakt med herr Fujiwara på gott och ont. Med sina nya insikt om hur makt fördelar sig och hur lite kvinnor förväntas veta och göra tar hon sig an uppgiften att hantera sina arv från sin far och från fru Maruyama.

Takeo försöker vara en i släktet och förstå och öka sina förmågor och i saknaden av Kaede låter han Yuki lära honom allt om kärlekens konst. Hon blir havande och tack vare sin goda hörsel överhör han ett samtal mellan Akio och en annan som avslöjar planen med att Yuki blev med barn. Takeo kommer att dödas liksom hans far dödats och barnet skall Akio uppfostra. Under ett uppdrag från släktet rymmer Takeo och bryter avtalet med släktet för att bli en Otori på riktigt.

Kärlek och hat, sorg och avund men också lite hopp  avlöser varandra i denna saga. Hearn målar upp scenerna som underbara bilder och det går inte att gömma sig för skönheten i dem. Profetian som ligger över Takeo ger en fingervisning om vad som komma skall men denna bok har betydligt lägre tempo än del ett. Den ligger liksom och samlar sig för strid…

3:a    / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s