Tunnlar/ Djupare

Tunnlar ( första delen) och sedan Djupare (andra delen), två böcker av författarna Roderick Gordon och Brian Williams.

Tunnlar Djupare

Vad handlar Tunnlar om:

Vi kommer i kontakt med Will och hans pappa när de gräver sig in i en gammal tunnelbanestation. Framgång och förväntan är två känslor de båda upplever tillsammans i samma stund de upptäcker att de äntligen hittat vad de sökte. Will är 14 år och lever i vad man kan tycka en mycket dysfunktionell familj. Men så länge alla gör vad som förväntas, råder ett ordnat kaos och allt fungerar. Will beskrivs som liten, blek enstöring och mobbas ofta. Hans kompis Chester är kort och satt med eksem och lika utsatt. Tillsammans är de ett bra team när de gräver.

När pappan, efter ett oväntat gräl med mamman, försvinner blir det jobbigt. När sedan Will och hans kompis Chester ger sig av för att leta efter honom, mamman blir kidnappad och systern placerad hos sin moster Jean blir allt kaos.

Boken handling drivs progressivt framåt med flera parallella handlingar. Vi följer både Will, systern Rebecca, Chester och pappan samtidigt, fast de stundtals är på olika ställen. Den begränsade allvetande berättaren hoppar mellan de olika personerna enkelt utan att språket blir enkelt. Jag trivs bra med både stilen och typsnittet och överraskas av att det ibland finns en cliffhanger, viket gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

Miljön under jord är dyster och mörk, människorna är bleka och beskrivs som 1800-tals folk med ett gammalmodigt språk: ” Veten detta, mina bröder, veten detta, Jordens yta är hemsökt av varelser som ständigt bekrigar varandra” predikar Predikanten i Kolonin. Chester drar det kortaste strået, då han inte är släkt med någon, och hamnar i finkan. Cellen är ingen trevlig plats och Chester ber ständigt om att bli befriad. Istället skall han ”föras med tåg till insidan och där förvisas och lämnas till naturens krafter”. Will kämpar hela tiden med att hitta på ett sätt att befria Chester innan transporten…för det har han lovat.

Djupare är en fristående fortsättning:

Will och Chester är återförenade men långt ifrån säkra. Wills bror Cal är med och tåget går djupare. På ytan lär vi känna Will och Cals biologiska mamma Sarah och hennes slitsamma liv med att hålla sig osedd av styx. Vi kommer åter i kontakt med Wills styvpappa och hans styvsyster Rebecca som visar sig från sin sämsta sida dubbelt upp, så att säga.

Vänskapen mellan de tre barnen är stark men samtidigt är vetskapen om att de bara är tre påfrestande. Vem är man lojal mot, sviker jag den ene om jag håller med den andre? Will står ofta och balanserar mellan kompisen Chester och brodern Cal…inga lätta val.

Alla kämpar för överlevnad på olika sätt och mot olika faror och många näradöden upplevelser inträffar på resan som sällan går åt annat håll än neråt. Dr Burrows, ständigt växlande mellan skrämd människa och nyfiken forskare har ingen tanke på någon annan än sig själv. Mrs Burrows, Wills styvmamma, träffar vi på ett sjukhem där hon tillbringar sin tid framför TVn. Några alltför otroliga sammanträffanden får henne att resa sig upp.

Styx planerar ett slut för jorden på ytan, skall detta gå att stoppa?

5 svar till “Tunnlar/ Djupare

 1. De här böckerna har jag bokpratat om. Populära 🙂

  • Maria Einarsson

   Hej!
   Vad kul att även du gillade dem! Funderar på att läsa nästa bok på engelska bara för att jag skall slippa vänta på en översättning…

   Jag saknade dig i Härnösand, kanske ses vi nästa gång i Januari. Vad har du för bloggadress?
   Hej så länge
   / Maria E

 2. Hej!
  Min bloggadress är http://guer0900.wordpress.com/
  Hoppas vi ses i Januari. Vi får höras i bloggen och på e-post så länge :).
  //Gun Marie

 3. Från vilken ålder skulle du säga att de funkar från? Ungefär, alltså? Självläsning resp. högläsning?

  /Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s