Om tingens natur


Om tingens natur- Historien om Myrddin Emrys
av Rhuddem Gwelin, översatt av Cecilia Larsson Kostenius, Ymperia förlag, 2019
Merlinkrönikan volym 1
Är magin döende?
Texten på bokens baksida och mötet med författaren och översättaren på bokhandeln i Boden var det som lockade mig. Vad gör Merlin i Boden? Jag skrattade gott åt författaren då hon berättade att hon inte hette Rhuddem Gwelin utan det var hittepå, liksom själva historien är hittepå, men vad är hittepå eller inte?
”I 500-talets Britannien utkämpar den nya religionens kristna ett krig mot druiderna, mot naturens folk och mot själva magin. Magiker förföljs och straffas skoningslöst. I dessa våldsamma och farliga tider föds fyra barn – Myrddin, Morrie, Arthur och Gwen. Deras öden är att föras samman, bara för att slitas isär på grund av kärlek och rädsla. Kungariket Caem Lw blomstrar. På tronen sitter kung Arthur och drottning Guinevere, som har förvandlat ett kungadöme av strid och förtryck till ett rike av välstånd och hopp. Vid deras sida finns Myrddin Emrys, den störste magiker som någonsin har funnits. Vi känner honom som Merlin.
Det här är den episka berättelsen om kampen för magins överlevnad, om naturens krafter mot fanatism och hat, om ett kungarikes uppgång och fall.
Och framför allt – Merlin. Mannen. Myten. Magikern.”

Snabbt hittade jag rytmen i Cecilias översättning och det blev många mysiga lässtunder. Jag förundras över hur de kristna kan tro på Jesus och allt det han berättades kunna göra men samtidigt hata alla magiker som också kunde göra det, typ förvandla vatten till vin och hela folk och djur. Böner besannas fast det är magin som gjort underverket, fast ingen vågar visa eller säga det högt. Redan då, på 500-talet, var kristna våldsamma och kom att vara det i många hundratals år medan man kristnade folket eller dödade dem, världen över. Men Merlin verkade vara genomgod, verkligen och helt emot orättvisor och våld, självklart har han helande kraft. Då Arthurs grymme far dömer Merlins kärlek till döden för att använt magi blir han förkrossad.
Boken spänner över ett par hundra år, där inte ens Merlin kan hålla räkningen på hur många år som gått. Rhuddem Gwelin heter Ruby Jand på riktigt eller är det tvärtom?
 
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s