Mörkermännen och Den frusna elden

Oxen x 2 001

Mörkermännen och Den frusna Elden av Jens Henrik Jensen, Polaris, 2018

Detta är del två och tre om krigsveteranen och snudd på nationalhjälte Niels Oxen (jag uttalar det Åksen) som inte kan lägga Danehof till handlingarna. Konspirationerna är många och fortfarande kan han inte lita riktigt på Mossman. Men vem kan han lita på? Under 500 respektive 600 sidor rullas ett maktspel upp som har anor flera hundra år tillbaka i tiden. Heliga och oheliga allianser har skapats och förstörts av människor med makt inom alla nivåer och yrken i Danmark som säger sig göra detta för ett högre syfte (ofta förenat med egen vinning). Allt givetvis i största hemlighet. Men nu verkar det som att de som börjar leta svar på frågor, de haft då släktingar oväntat dött, också försvinner på olika sätt. Olyckor givetvis. Den museiintendent som Oxen skickade alla sina Danehof-handlnigar till mördas på slottet och Oxen dras in i detta igen tillsammans med Mossman, Margrethe och Mossmans systerson.

I Den frusna elden fortsätter jakten på makteliten som styr Danmark via det hemliga Danehof. Nu är Oxen less på att hela tiden hålla sig gömd. Han vill träffa sin son oftare och bygga en relation till honom. Han vill ha upprättelse och skall hitta mannen som mördade den gamle fiskodlaren och gjorde Oxen till skyldig. Mossman har tvingats till pension, Margrethe jobbar i en kassa på Netto och svärsonen Sonny jobbar på en bensinmack. Allt är åt helvete.

Resan börjar i London där en av de lejda soldaterna konfronteras och sedan, tillsammans med ”sitt” gäng men också en ensam kvinna vars alla släktingar en efter en förolyckats, skall de nu gå till botten med detta. Danehof-Arkiven måste hittas. Och Oxens liv med sin son måste bli bättre. Finns han själv med i Arkiven…?

Det är mycket som skall planeras och jag undrar bara; Margrethe har köpt en sweeper som hittar buggar och annat. Varför tror de inte att den andra sidan har samma saker? Känns lite slarvigt i för övrigt bra skrivna böcker. Översättaren har gjort ett bra jobb men varför ändra från fesljummet kaffe i bok två till fisljummet kaffe i bok tre? Det heter ju fesljummet, eller hur??

Jag har fått en nu favorit, lite i still med Lee Childs Jack Reacher, och jag gillar att det är korta kapitel fast en sak är lite underlig i stilen. Fyra kapitel kan vara i han-form men det kan ta ett tag innan jag förstår vilken han det handlar om i kapitlet…

3:or  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s