Klingsor

Klingsor 001

Klingsor av Torgny Lindgren, Norstedts, 2014
Min senaste kontakt med Lindgren var boken Minnen…ingen kul läsning, så det var med viss tvekan jag tog mig an Klingsor. Här har vi, igen, det annorlunda barnet, som pojken i Dorés Bibel som utan bokstäver tar sig an den tjocka bibelboken och sedan säger den vidare. Han som ser skönheten och livet i döda ting och som dessutom verkar kunna återge detta med färger. Konstkurser på distans skapar en vänskap med Fanny som sedan blir Klingsors fru och de målar tillsammans fast på olika sätt och man kan förstå att det är Fanny som är den som lever och Klingsor är den som målar. Det stör mig lite att jag inte får reda på vad han heter i förnamn och jag minns inte om jag fick det i Dorés Bibel heller?

Nå, jag kan återigen höra Lindgrens röst då jag läser och det känns bra men jag förstår inte varför man inte kan säga att det är pölsa man äter utan beskriver det på detta sätt: ”Man tar kött som inte kan användas till något annat, gärna mellangärde eller bukfläsk med spenar eller skallen från en utlevad ko. Det får koka så länge att det faller sönder. I kokspadet skall finnas lök och kryddpeppar och ett lagerblad, gärna en benad ansjovis. Mot slutet av koktiden fogas därtill ett stycke lever och gärna en kalvnjure.” Mosa allt ” Den således sönderdelade och formlösa massan kryddas slutligen med rå, hackad lök och njuts med inkokta rödbetor, potatis och tunnbröd”. För visst är detta pölsa?
Arbetet med att beskriva Klingsors liv och målande visar sig vara allt annat är enkelt och kanske är allt bara påhitt, kanske lämnade han aldrig Västerbotten, eller så gjorde han det fast ingen märkte av honom, ingen mer än Fanny.
3:a blir det // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s