Rekryten och Generalen

rekryten 001Generalen

Rekryten ( Cherub 1)av Robert Muchamore, B Wahlströms, 2009

Jag har läst första och senaste delen i serien Cherub, och jag är inte imponerad. Cherub är en agentrörelse med bara barn mellan 10-17 år, varför det kan man undra, jo de allra flesta misstänker ju inte barn som agenter av olika slag. James som är 11 år och levt ett liv med brott och våld nära inpå, kommer i kontakt med Cherub då hans mamma plötsligt dött av att styvpappan supit henne full trots att hon går på mediciner. Ron, som är alkis, är pappa till James syster Lauren, och vill inte ha med James att göra så det blir fosterhem, men i väntan på det barnhem. Där träffar han Kevin som blir inkörsporten till Cherub. Hård träning och övning gör honom till en agent och redo för uppdrag där en 11-åring kan smälta in. Ångesten för att Lauren far illa hos Ron är stor och tar upp mycket av James tankar.

Jag har svårt att ta till mig att James bara är 11 år. 16 år vore en mer passande ålder för det som sker, men jag har heller aldrig blivit prövad på det sätt som James blir, kanske fixar man det om inga val ges.

Generalen ( Cherub 10)av Robert Muchamore, B Wahlströms, 2011         

Detta är den senaste i Cherub-serien som jag läst och den 10:e på svenska. James är nu 16 år och en av de bättre Cherub-agenterna. Laura är bara steget bakom. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att man för att nå framgång i brott utger sig för att vara en våldtagen och misshandlad flicka som söker hjälp. Visst fan hjälper man…inte fan tror man att man skall bli nedslagen, rånad och få bilen traschad.

Denna gång infiltrerar James ett kriminellt gäng som leder ett gatuupplopp och sedan blir han och 9 andra Cherub-agenter uttagna för att delta i en gigantisk SIB*- övning i Nevadaöknen vid Las Vegas. De leds av en ukrainare som kör med en del oortodoxa metoder som nästan kan liknas vid gerillakrigföring. Det är som en stor paintball-tävling där färgpatroner av olika slag används och ger en realistisk övning.

På det hela taget en spännande och bra bok, men det so gör den dålig är att den är skriven som ett filmmanus, nästan. Det är lite för mycket sexanspeglingar för att vara 14-16 år och för mycket detaljerat våld. Överlåt lite till läsarens fantasi och skriv inte självklarheter som: När James tog språnget föll datorn ur hans ryggsäck, som han hade glömt att stänga. Ja, ni förstår.

Det blir en 2:a för bägge // Maria E,  rekommenderar bägge från 13 år.

*= Strid I Bebyggelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s