Den gröna cirkeln

Den gröna cirkeln av Stefan Casta, Opal, 2010                        

Spännande och suggestivt. I ”nutid” försvinner  4 st ungdomar från en internatskola och ingen vet vart de tar vägen eller om de lever, inte ens de själva. Den som berättar allt är en gammal man som bor i en stadsdel som numera ligger under den skola där ungdomarna försvann ifrån. Han har sammanställt Judits anteckningar och Gabriels film till denna bok och den är annorlunda, helt klart.

Det är ungdomarna  Judit ( huvudpersonen) Gabriel, David och Dinah som alla känner att de måste göra skillnad. De startar Den gröna cirkeln och börjar ha möten, men vet inte riktigt vad de skall göra på dem.  Väcka uppmärksamhet genom att klä av sig nakna på H&M…leder inte just någon vart, men så en dag bryter ovädret ut och vattnet stiger.

Har man sett ”Sliding Doors” kan man föreställa sig lite vad det handlar om. Liksom parallella världar där man lever liksom i olika tidsskikt som vanligtvis aldrig kommer nära varandra men som nu under ett kraftigt oväder får en spricka. Och dit glider barnen på den del av altanen som de klamrar sig fast på. Judit tror att ”det gått hål på tiden” när de efter många och långa dagar till slut hamnar på land och börjar se sig omkring. Bekant fast ändå inte. De hittar en bondgård med en död familj och en gris men mest är det råttor, stora svarta. Någon föreslår att de måste göra en Almanacka. Denna blir väldigt viktig och när de upptäcker att den är borta inser de att någon ”stulit tiden”…Lite åt ”Flugornas Herre” är det ibland men blir aldrig så våldsam. Tillslut när många dör och Judit hittar sin mormors övergivna hus och inget går att odla inser de att de måste ge sig av. Kvar blir Hämpling och det är han som berättar allt detta för oss.

Otäck men verklig där en reva i tiden kan ha orsakat detta scenario, vem vet? Vi kanske bor i kanten av något och under nästa storm…

Rekommenderas från 13 år

4:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s